zaterdag 25 mei 2013

Nieuw woon- en zorgcentrum.
Vandaag opent het nieuw woon- en zorgcentrum van het OCMW in Middelkerke die gerealiseerd werd via een onroerende leasing of een financiering met projectbegeleiding.
Lijst Dedecker  is een koele minnaar van financiering met projectbegeleiding en niet in het minst omdat dit een dure zaak is.

Bovendien is één en ander nog niet definitief door de wetgever geregeld en is het handelen binnen een gedoogbeleid conform de voorwaarden omschreven in de omzendbrief van 18/07/2008.

Henk Dierendonck: “ Voor de projectbegeleiding van het woon – en zorghuis betaalt het OCMW 145.000 euro (excl. BTW) aan Belfius. Gelet op het feit dat de architect de projectopvolging en veiligheidscoördinatie op de werf zelf doet en deze apart factureert, gaat het hier dus enkel over een administratieve begeleiding van het project. (facturatie, vergunningen e.d.)
Het OCMW heeft een 5 man/vrouw sterke administratie. Is daar nu echt niemand in staat om de vergunningen aan te vragen en op te volgen, de facturatie te verifiëren met de prijsofferte enz.
In deze tijden van crisis betaalt het OCMW 145.000 euro voor iets wat men perfect met eigen personeel zou kunnen.
Met diezelfde 145.000 euro kan men 180 kansarmen te Middelkerke van een leefloon voorzien. Zou dit geen beter besteding zijn van belastinggeld bestemd voor de sociale doeleinden. “


Bovendien stellen wij ons ernstige vragen i.v.m. de bestaande infrastructuur, zowel keuken als zorgcentrum. Er worden nu in het nieuwe zorgcentrum in totaal amper 10 bedden meer voorzien. Het oude gebouw komt leeg te staan, en men heeft geen visie over de toekomst van dit gebouw.

Henk Dierendonck: “Het kan niet dat dergelijk gebouw nog geen bestemming kreeg en bijgevolg zal leegstaan, wat leidt tot verwaarlozing. Een uitdoofscenario was op zijn plaats geweest waarbij en het nieuwe en het oude centrum ten volle konden dienst doen. Systematisch kon men dan het oude centrum afbouwen waarbij andere taken zoals welzijn, kinderopvang en dergelijke konden worden ingevuld.”

Henk Dierendonck
Fractieleider OCMW Lijst Dedecker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten